Elektrisch rijden: een aanhoudende trend?

We zien al een paar jaar een trend van elektrisch rijden. Er komen dan ook steeds meer elektrische voertuigen op de markt. Hoewel er toch ook ontwikkelingen gaande zijn, die deze trend kunnen beïnvloeden. De prijzen worden immers hoger en dat is niet het enige. Laten we kijken met John of elektrisch rijden een aanhoudende trend blijft.

Elektrisch Tanken

Invloeden van buitenaf

De invloeden van buitenaf kunnen ervoor zorgen dat je geen elektrische auto gaat rijden. Ten eerste is de prijs van elektriciteit een belangrijke oorzaak. Het opladen van jouw auto is een stuk duurder geworden. Elektriciteit is gewoon niet goedkoop door de oorlog in Oekraïne. Dat heeft op heel veel zaken invloed, maar ook in het rijden van elektrische wagens. Terwijl elektriciteit voorheen juist goedkoper was.

Niet alleen de prijs van elektriciteit is gestegen. De prijs van elektrische auto’s is over het algemeen veel hoger geworden. Een elektrische auto is echt aanzienlijk duurder in vergelijking met een paar jaar terug. dit komt doordat de energie- en grondstofkosten zo duur zijn. Daarnaast hebben we natuurlijk te kampen gehad met een schaarste door corona. Hierdoor is het rijden van een elektrische auto op alle vlakken duurder.

Een opwaartse trend

Bovenstaande invloeden van buitenaf willen niet altijd iets zeggen. Als we kijken naar de gehele Europese Unie is de verkoop van elektrische auto’s juist gestegen. Tot nu toe rijden al 2,2 miljoen mensen een elektrische wagen en we zitten pas aan het begin van dit jaar. 

Noorwegen is de voorloper van elektrisch rijden. Dit komt ook door de fiscale stimulans die zij krijgen. Bovendien is het mogelijk om goedkope elektriciteit uit waterkrachtcentrales te halen. In Nederland zou die stimulans ook kunnen helpen. Daar is het alleen net wat anders geregeld. Er is een totale subsidiepot, waaruit je betaalt kunt worden als je een nieuwe of gebruikte elektrische wagen aanschaft. Het nadeel is alleen dat die pot niet aangevuld wordt. Mocht je naast de boot vissen, dan moet je een jaar wachten wil je weer in aanmerking willen komen.

Die subsidies en stimulansen zijn niet de enige zaken die deze trend in stand houden. De technische ontwikkelingen zorgen er ook voor dat elektrisch rijden nog steeds interessant blijft. Er komen namelijk veel meer betaalbare modellen op de markt. Bovendien wordt het rijbereik ook steeds meer uitgebreid. Daarnaast worden er ook steeds meer laadpalen toegevoegd aan het wagenpark. Tevens wordt het laden ook veel sneller gemaakt. Allemaal voordelen waardoor elektrisch rijden een opwaartse trend doormaakt

Geef een reactie